Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

Diös

Diös

Diös Fastigheter: Diös är möjliggörare för grönt odlarprojekt tillsammans med Ica i Åre

06:00 / 17 September 2020 Diös Press release

Nu finns en 13 meter lång fraktcontainer, renoverad och utrustad med modern jordbruksteknik, som möjliggör intensiv odling året om uppställd utanför ICA Åre. Det är ICA-handlaren Lars Ocklind som ligger bakom satsningen i samarbete med fastighetsägaren Diös.

[image]
Ica Åre är beläget inne i Åre Stationshus.

Freight Farms, det Bostonbaserade företaget som utvecklat containern, arbetar med att göra odling och och lokalproducerad mat mer lättillgängligt på urbana platser där vädret inte är optimalt för odling året runt. För Ica Åre möjliggör odlingscontainern lokalproducerad mat, som ett komplement till deras befintliga utbud, året om. En stor del av butikens sallat kommer komma från den egna odlingen utan transporter och med 90% mindre vattenanvändning än traditionell odling.
 

Tekniken bakom är avancerad och bygger på ett vertikalt hydroponiskt odlingssystem. I praktiken innebär det att plantorna väger från golv till tak i vatten som rinner genom kanaler och ingen jord behövs i systemet. I containern odlas grödorna i en helt kontrollerad miljö och är helt kontrollerbar.
 

-Jag är stolt över att kunna berätta om vår satsning och ser fram emot resultatet. Vi väntar just nu på årets första skörd och att kunna visa vad vi jobbat med. Det ska bli kul att leverera lokalt nyskördat i vinter när det är kallt och fullt vinterlandskap utomhus. Ett stort tack till Diös som bidragit till att vi kunnat ställa upp odlingscontainern här, säger Lars Ocklind, ICA-handlare, Åre.
 

-Innovativa idéer som bidrar till stadsutveckling är viktiga och det vill vi vara med och stötta. Lars och hans team är förebilder när det kommer till nya spännande lösningar och vi ser fram emot att fortsätta följa projektet, säger Cristin Seger, förvaltare, Diös.
 

-Vi tror att odlingscontainern kommer belysa många problem som finns inom modernt jordbruk, så som vattenanvändning, långa transportsträckor och att vi konsumerar mat till stor del utanför vår odlingssäsong. Vi brinner verkligen för odling av grönsaker så självklart känns det spännande att få vara med i det här projektet, säger Martin Liljekvist, odlare, ICA

För ytterligare information kontakta gärna:
Cristin Seger, förvaltare, Diös
Telefon: 010-470 96 12
E-post: cristin.seger@dios.se

Lars Ocklind, ICA-handlare, Åre
E-post: lars.ocklind@supermarket.ica.se

Martin Liljekvist, odlare, ICA
Telefon: 072-222 93 07
E-post: martin.liljekvist@supermarket.ica.se  
 

Diös Fastigheter äger och utvecklar både kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter i prioriterade tillväxtstäder. Med ett fastighetsvärd3 om 22,9 mdkr, ett bestånd om 333 fastigheter och en uthyrningsbar yta om 1 483 tkvm, är visionen att skapa Sveriges mest inspirerande städer. Marknaden sträcker sig från Borlänge till Luleå med huvudkontor i Östersund. Bolaget har sedan starten 2005 haft en kontinuerlig värdetillväxt i fastighetsportföljen och aktien är noterad på Nasdaq OMX Stockholm, Mid Cap. Läs mer om Diös på www.dios.se

Show as PDF

Show original from Cision

Cision

This information was distributed by Cision http://www.cisionwire.se/