Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

Moment Group

Moment Group

Moment Group AB: ÖPPET BREV TILL REGERINGEN: Har ni lämnat oss i sticket?

11:47 / 20 August 2020 Moment Group Press release

Det har nu gått nästan fem månader sedan förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer infördes, vilket mer eller mindre innebar ett näringsförbud mot alla oss i upplevelsebranschen. Medan andra länder inför stödpaket, tidsramar och plan för återöppnande av branschen har ni, Sveriges regering, fortfarande inte gett svar på vårt eller våra branschkollegors rop på hjälp.

Pandemin är en svår tid för Sverige på alla plan - för individen, samhället och ekonomin. De flesta branscher har drabbats på ett eller annat sätt. Människor har blivit arbetslösa, och miljonbelopp går förlorade i statskassan. Vi, som bedriver verksamhet inom upplevelseindustrin, var bland de allra första som fick stänga på obestämd tid och som drabbats allra hårdast.

Som regering agerade ni snabbt och konsekvent vid pandemins start vad gäller stödpaket för svenska företag, trots att en stor del av upplevelseindustrin lämnades utanför denna. Men - detta gällde för kvartal två. Vi är nu i kvartal tre och närmar oss med stormsteg en total kollaps i total ovisshet huruvida det kommer nya stödpaket. Många av våra branschkollegor flaggar för att man inte vet hur länge man kan överleva.

Evenemangsbranschen i Sverige omsätter, enligt Oxford Economics, ca 414 miljarder kronor och sysselsätter över 90 000 personer. Vår industri består av ett ekosystem med många yrkeskategorier och näringar som under långa perioder och med stora investeringar underhåller Sverige. Vi är dessutom en viktig motor för andra näringar såsom restaurang, transport och turism. Nu står vi utan jobb och möjlighet till att planera för framtiden. Trots detta kvarstår dyra hyror, stigande personalkostnader och tomma lokaler som snabbt tömmer våra kassor. Av allt att döma verkar vår bransch även bli sist med att öppna upp. Ska vi kunna rädda det som räddas kan, måste vi få stöd - nu. Som politiker behöver ni visa handlingskraft.

Vi ser avundsjukt, men inte missunnsamt, hur våra branschkollegor i andra länder stöttas av sina regeringar för att överleva. Storbritannien skjuter till 18 miljarder kronor i syfte att aktörerna inom kultursektorn bland annat ska kunna arrangera evenemang utomhus eller med tillräcklig social distansering. I Sverige fick kulturrådet 500 miljoner kronor att fördela för att täcka intäktsbortfall. Detta var givetvis varmt välkommet, men väldigt långt ifrån tillräckligt.

Sommaren börjar lida mot sitt slut, men inte pandemin. Många varnar och pratar om en andra våg. Vi fortsätter uppmanas till social distansering, att tvätta händerna, jobba hemifrån och att hålla ut. Men utöver dessa upprepningar ekar det tomt på riktlinjer och en tydlig plan framåt.

Vi anser att vi har visat förståelse, samarbetsvilja och engagemang för den situation vi befinner oss i, samtidigt som vi försöker rädda vår bransch. Vi vill inte fortsätta säga upp våra medarbetare. Vi vill inte skjuta på evenemang och göra besökare besvikna och heller inte kunna stötta och utveckla kulturens fantastiska talanger. Det är nu dags för er, regeringen, att visa handlingskraft.

Vi väntar - fortfarande - svar på hur framtiden kommer se ut, på våra förslag och hur vi ska återstarta branschen. Vårt tålamod börjar ta slut, i takt med våra ekonomiska chanser att överleva. Vi i upplevelsebranschen förtjänar er respekt i form av ett svar som innehåller tidsram, åtgärder och direktiv.

Moment Group AB
Otto Drakenberg
VD/Koncernchef

mail: otto.drakenberg@momentgroup.com
mob: 0708-64 55 04

 

 

Moment Group är en av de ledande aktörerna inom upplevelseindustrin i Skandinavien. Koncernen är listad på Nasdaq Stockholm, Main Market, och omsätter knappt en miljard kronor. I de olika verksamheterna inom Moment Group skapas upplevelser för fler än 2 miljoner gäster varje år och koncernen har fler än 500 medarbetare. Verksamheterna inom Moment Group bedrivs i tre affärsområden med kontor i Göteborg, Stockholm, Köpenhamn, Oslo, Falkenberg och Växjö.

Inom affärsområde Event verkar Hansen och Minnesota Communication och sammantaget är de en av de största aktörerna inom eventbranschen i Norden. Hansen skapar upplevelser med utgångspunkt i mötet mellan människor. Minnesota arbetar med Brand Engagement vilket innebär att de hjälper kunden att skapa arenor för dialog och delaktighet genom möten, upplevelser och digitala lösningar.

Inom affärsområde Immersive Venues återfinns sju av koncernens show- och aktivitetsarenor belägna i Skandinaviens största städer. Wallmans i Stockholm, Köpenhamn och Oslo samt Kungsportshuset i Göteborg och Golden Hits i Stockholm erbjuder dinnershow-, restaurang- och nattklubbsupplevelser. Aktivitetsarenorna Ballbreaker i Stockholm och STAR Bowling i Göteborg erbjuder upplevelser som bygger på att gästen själv tar en aktiv roll i händelserna genom spel, lek och tävling i kombination med mat & dryck. På Kungsportshuset i Göteborg finns också KPH Matbar - en skandinavisk matupplevelse med smaker från hela världen.

Inom affärsområde Live Entertainment producerar 2Entertain musikal, teater, show och konsert, skapar specialbeställd underhållning och förmedlar artister till företagskunder. 2Entertain driver även fem teaterarenor samt en krogshowarena - China Teatern, Oscarsteatern och Intiman i Stockholm, Lisebergsteatern i Göteborg, Vallarnas friluftsteater i Falkenberg och Hamburger Börs i Stockholm. 2Entertain driver också biljettbokningssajten SHOWTIC.se.

Show as PDF

Show original from Cision

Cision

This information was distributed by Cision http://www.cisionwire.se/