Press the button and be introduced to a new random company!

Introduce me >

Social media

facebook   Follow us on Twitter

Coverage

VBG Group

VBG Group

Västsvenskt företag har satt foten på Mars

09:37 / 4 October 2012 VBG Group Press release

Verkstadskoncernen VBG GROUP har flera anledningar att fira. I år fyller en av koncernens affärsdivisioner, RINGFEDER POWER TRANSMISSION, nittio år och resan har gått från etablerandet i Tyskland år 1922 till att i augusti i år finnas representerad på planeten Mars med en av sina produkter.

Produkten som har tagit RINGFEDER POWER TRANSMISSION till Mars är specialutformade friktionsfjädrar i rostfritt stål, så kallade "RING-springs".  De är en viktig del i ett dämpningssystem som sitter i Nasas rymdsond Mars Rover Curiosity som genomförde en lyckad landning på planeten Mars i augusti i år. Dämpningssystemet sitter i den robotarm som utför testborrningarna på planetens yta för att undersöka om det har funnits och finns förutsättningar för liv. Friktionsfjädrarna består av en väl sammansatt legering för att kunna fungera bra vid temperaturer som växlar mellan 80 plusgrader och ända ner till 140 minusgrader.

De tåliga friktionsfjädrarna patenterades och började tillverkas i samband med att bolaget Ringfeder bildades i Tyskland år 1922. Under åren utvecklade Ringfeder fler produkter och blev med tiden främst känt för sina släpvagnskopplingar.

-När VBG GROUP förvärvade Ringfeder på nittiotalet så var det i själva verket släpvagnskopplingarna vi var intresserade av. Men vi såg snabbt potentialen hos flera av Ringfeders övriga produkter, där bland annat friktionsfjädern ingår. Den produkt som vi idag har på Mars är i grunden samma som den verksamheten grundades på för nittio år sedan. Men under åren har vi arbetat hårt med att förfina den, kostnadseffektivisera produktionen av den och vi har vässat säljprocessen och framgångsrikt lanserat den för nya tillväxtmarknader, sade Anders Birgersson, VD och koncernchef på VBG GROUP när han summerade sin del av resan under nittioårsjubileet som hölls på RINGFEDER POWER TRANSMISSIONs huvudkontor i Tyskland.

Under de senaste tio år har affärsdivisionen RINGFEDER POWER TRANSMISSION långt mer än fördubblat sin omsättning och är nu koncernens mest lönsamma verksamhet.

-Jag ser det som ett kvitto på att VBG GROUP är framgångsrik som en långsiktig och industriellt orienterad ägare. Att vi idag även har Nasa som kund säger ju definitivt något om oss, avslutade Anders Birgersson.


För mer information kontakta: Anders Birgersson, VD och koncernchef Telefon: 0521-27 77 67,  0702-27 77 78 E-post: anders.birgersson@vbggroup.com

Notera att den medskickade bilden på Mars Rover Curiosity är copyrightskyddad och måste vid användning följas av texten: " Image "Mars Rover":  Courtesy NASA/JPL-Calltech". Företagsinformation VBG GROUP AB (publ) i Vänersborg är moderbolag i en internationell verkstadskoncern med helägda bolag i Europa, USA, Indien och Kina. Verksamheten är indelad i tre affärsdivisioner, VBG TRUCK EQUIPMENT, EDSCHA TRAILER SYSTEMS och RINGFEDER POWER TRANSMISSION, med produkter som marknadsförs under välkända och starka varumärken. VBG GROUP ABs B-aktie börsintroducerades 1987 och finns idag på Small Cap-listan på Nasdaq OMX Nordiska Börsen Stockholm. RINGFEDER POWER TRANSMISSION utvecklar, tillverkar och marknadsför ett brett program av produkter för avancerade applikationer inom mekanisk kraftöverföring samt energi- och stötdämpning. RINGFEDER POWER TRANSMISSION har tre tydligt positionerade varumärken - Ringfeder, Gerwah och Ecoloc. Försäljningen av produkterna sker globalt till kunder verksamma i olika nischer inom industrisegment såsom bygg-, maskin-, kraft- och gruvindustrin. Divisionen är också leverantör av specialprodukter till exempelvis tåg-, båt- och flygindustrin samt till kunder inom konsumentvarubranschen. Tyskland och USA är de största marknaderna men en snabbt växande andel av försäljningen sker på tillväxtmarknader. Verksamheten bedrivs utifrån egna bolag i Tyskland, Tjeckien, USA, Indien och Kina.Denna information skickades av Cision www.cisionwire.se
http://www.cisionwire.se/vbg-group/r/vastsvenskt-foretag-har-satt-foten-pa-mars,c9313541

Följande filer finns att ladda ned:
http://mb.cision.com/Main/1938/9313541/51243.pdf

Show as PDF